Laicikang 🍹
Hi everyone! Selamat Menyambut Ramadhan!
Dah fikir ke tu nanti bulan puasa nak buka puasa minum air apa? Aku terliur air laicikang buatan sendiri. Kalau kat rumah dah boleh gi beli bahan dah buat air laicikang ni. Bukan susah pun. Cuma duduk uni ni susah sikit. Transport dah lah susah nak dapat. Kalau nak gi beli brg naik Grab aduhai, berapa dah habis kat situ kan. Tapi serious cakap! Laicikang mudah sangat buat. Kalau aku, aku letak banyak bahan dalam air tu.
Ha dah terliur ke tu? Jom tengok resepi sis.
BAHAN-BAHAN
- Air gula atau air sirap
- Sedikit agar-agar berwarna
- Barli yang telah direbus
- Buah kabung
- Buah laici ( dalam tin)
- Sedikit isi cendol
- Nata de coco (pelbagai perisa)
- Kacang
- Cincau1 sudu besar katirah ( direndam selama 4 jam)
- 2 sudu besar biji selasih ( direndam selama 5 minit)
- 5 ke 6 biji buah kembang semangkuk ( direndam selama 5 jam)
XOXO! Hanim Anuar.
Comments
Post a Comment