Badak Berendam

Assalamualaikum guys!
It's 6th Ramadhan. Hope that you all in a good condition. 😇


Siapa pernah fikir badak berendam macam ni angkat tangan!!! 🙋🙋🙋

Haha kk tak gurau je. Badak Berendam? Selalunya kuih badak ni famous time bulan puasa. Famous ke? Takdelah famous, tapi mudahlah nak jumpa time bulan puasa macam ni. Kalau hari biasa tu jarang nak jumpa kuih badak berendam. Kalau cucur badak tu adalah jumpa time pagi-pagi org nak pi kerja, ada jual kat gerai tepi jalan. 

Jujur aku katakan, bulan puasa tahun ni first time aku merasa makan badak berendam ni. Tu pun sebab mak aku yang buat dan jual. Okay, untuk pengetahuan korang. Mak aku meniaga di bazar ramadhan di Melaka. Ok tu je nak cakap hehe. Dulu kalau ke bazar, memang taklah nak beli kuih mengarut camni. Sebab apa aku kata mengarut? Sebab kuih ni pelik namanya. Selalu aku beli kuih favourite jela, popia goreng. Lagipun kalau nak beli makanan yang pelik-pelik ni memang mak aku tak bagi.


Rumit ke nak buat kuih badak berendam ni? Biasa je. Kalau kat rumah, adik aku tolong gumpal inti dia. Gumpal? Tak, buat inti tu jadi bulat-bulat kecil. Aku pula tukang rebus kuih ni sampai masak dan toskan masuk dalam kuah santan dia. Bab buat kuih, bentukkan kuih jadi bula apa semua tu mak aku yang buatkan. Jom aku nak share resepi kuih badak berendam ni.




Badak Berendam

Oleh: Azie Kitchen
Bahan-bahan ( dlm 20 biji )

Bahan Doh:
2 cawan tepung pulut
11/2 cawan perahan air daun pandan
1/2 sudu kecil garam
Cara cara:
Campurkan garam dengan air pandan dan tuang sedikit demi sedikit ke dalam tepung sehingga menjadi doh yang boleh dibentuk dan melekat di tangan.

Bahan Inti:
2 cawan kelapa parut muda
1 cawan gula merah
1 helai daun pandan
Gula pasir, jika suka
Cara cara:
Masak gula melaka dan gula pasir bersama air dan daun pandan hingga gula larut. Masukkan kelapa parut dan dikacau atas api sehingga kering.
Ketepikan dan biarkan sehingga sejuk sebelum dibulat-bulatkan sebesar guli sehingga habis.

Bahan Kuah:
2 1/2 cawan santan
2 sudu besar tepung beras
1/2 sudu kecil garam
3 helai daun pandan
Sedikit gula - jika suka (opsyenal)
Cara-cara
Campur rata semua bahan bahan, lalu dikacau atas api hingga pekat dalam lebih kurang 10 minit. Tutup api dan ketepikan.

Cara Penyediaan:

Ambik sedikit doh dan dibulat bulatkan kemudian dileperkan. Letakkan inti kelapa di dalamnya dan dikelim rapat. Buat sehingga habis dan letak atas plastik supaya tidak melekat. 

Badak Berendam

Lepastu korang bulatkan macam kat bawah ni. 👇👇👇

Badak Berendam

Sementara korang bulatkan badak-badak yang lain, korang boleh didihkan 1/2 periuk air bersama daun pandan sehingga mendidih. Kemudian masukkan kuih yang telah dibuat ke dalamnya dan masak sehingga ianya timbul di permukaan.

Lepas badak dah timbul di permukaan, korang angkat dan toskan badak tu. Lepas tos, korang terus masukkan dalam kuah santan. Macam ni 👇👇👇

Badak Berendam

Seterusnya, korang kacau badak dan santan biar badak tu disalut santan kesemuanya.

Badak Berendam

Ni gambar badak yang mak aku buat. 👇👇👇

Cik badak sedang prepare untuk berendam 🌊🌊

Jeng jeng jeng. Cik badak yang berendam sudah siap untuk dijual.

Note: Aku ambil resepi dari Azie Kitchen sebab mak aku memang guna resepi dari Azir Kitchen. Mana-mana lauk atau kuih pun mak aku amek resepi dari Azie Kitchen sebab resepi dia tiptop!

XOXO! Hanim Anuar.


Comments

Popular posts from this blog

Tekanan Darah Rendah 💉💉💉

Girl's School 💁