Signatures Sup Sayur
Assalamualaikum lovelies! Sihat tak semua?
Semoga kalian berada dalam keadaan sihat walafiat. Amin, Alhamdulillah.
Okay, harini aku nak share resepi sup sayur yang aku SELALU masak malam malam bila kelaparan melanda. Usually aku akan masak sup sayur bila teringin nak makan benda yang berkuah, masam dan pedas waktu malam malam. Even penat balik kerja sekalipun dulu, memang akan masak lah benda ni. Okay without further do, let's begin our recipe!
BAHAN-BAHAN:
- sayur (any of your favourites!)
- cili banyak-banyak
- bawang putih dan bawang merah secukupnya
- tomato
- 1 kiub pati ayam
- ayam potong dadu
- perencah pasti sedap (boleh didapati di mana-mana groceries di bahagian rencah masakan)
- garam
- sedikit minyak
- air (sukahati; kalau suka kuah banyak, letakla air banyak)
CARA MEMASAK:
1. Mula-mula, panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bawang putih dan bawang merah yang telah dihiris. Tumis sampai garing tau.
2. Kemudian masukkan tomato yang telah dipotong dadu dan cili yang telah dibelah. Masa ni, korang lenyek-lenyek tomato tu sampai lembik. Tapi depends la dengan cara seseorang tu. Kalau aku, aku suka rasa tomato tu naik feel hehe.
3. Masukkan ayam dan kacau tumisan tadi dengan ayam sampai ayam masak separuh.
4. Masukkan air dan tunggu sehingga mendidih.
5. Setelah mendidih, masukkan kiub pati ayam dan kacau sebati. Kemudian boleh masukkan sayur.
6. Masukkan secubit garam, perencah pasti sedap. Masa ni lah korang boleh jadi juri rasa makanan hehe.
7. Biar mendidih semula kuah tu, dan tutup api.
8. Taraaaaa! Sudah siap my signature sup sayur hihu 😋😋😋
TIPS UNTUK MENJADI CHEF YANG DISANJUNGI RAMAI:
💥 Kalau nak makanan tu tahan lama, masa menumis tu pastikan tumis sampai garing tau. Kalau tak garing, nanti tengok makanan tuu tak sampai petang dah berbuih. Macam sambal pulak, korang tumis sampai pecah minyak. Tapikan, nak garing tu jangan garing hangit tau. Garing hangit ni selalu terjadi kepada chef-chef newbie hehehehehe.
💥 Belah cili. Kenapa belah cili? Supaya bila kita tumis cili tu dia tak meletup dalam kuali tu. Takdelah wujud kes senduk tercampak nanti hahaha.
💥 Use perencah KNORR Pasti Sedap instead of mak aji. Sebab apa? Sebab saya guna pasti sedap hehe. Taklah, sebab dia lagi sedap sikit. Tapi sihat la. Masukkan sikit je tau. Jangan masukkan banyak sebab teruja nak masakan sedap. Nanti lain pulak rasanya. Boleh guna pasti sedap ni dalam apa apa je masakan. Telur dadar pun sedap bila tambah pasti sedap.
💥 Bila kita masak sayur, jangan bagi dia mendidih lama sangat. Cukup nampak warna sayur tu dah bertukar sikit dah boleh tutup api. Nanti sayur kembang, kita pulak kembang tekak nak telan.
p/s: You guys boleh tukar bahan dan cara masak ikut citarasa sendiri. Nak ikut sebijik-sebijik pun boleh. Tiada istilah derhaka dengan sifu di sini hahahaha! Cili tu korang adjust la letak dua tiga biji atau tak letak langsung. Aku ni jenis suka pedas itu yang letak cili banyak-banyak!
That's all! Thank you guys!
XOXO! Hanim Anuar.
Comments
Post a Comment